Olaksaj dusu!


U iskonu bijasmo ujedinjeni...
Zelja i ceznja da se vratimo jedinstvu-

zove se ljubav!

22.07.2014.

Jucer, danas, sutra

-Danas
Mogu se pohvaliti da sam jedan od onih generacija koja je imala djetinjstvo. Poderano koljeno je bila najveca bol, a najvise mjesto na svijetu nam je bilo brdasce sa kojeg smo se spustali biciklima. Ne bih dala sve one noci u kojima smo krali voce od komsije nizasto u ovoj danasnjici.
Nekada smo znali gdje su nam jarani bez ovih telefona i internetskih mreza, znali smo na pamet kako im je dan isplaniran. Najveca kazna nam je bila: '' Nema ti van'. '' Bojim se da je sada obrnuto. Sada je kazna: '' Idi van' malo! '' '' Imam osjecaj da ljudi nastavljaju ubijati jedni druge, pogledima i rijecima...'' , rece M...
'' Rat je ucinio svoje. '' Pa jeste, usadise nam mrznju. Ne znam koliko je pametno gledati nekog Marka ili Davora kao cjelinu. Oduvijek se trebao osudjivati pojedinac! Samo sto, eto, i mi smo cesto pod utjecajem vecine, pa nam i ispiraju mozak. Nema smisla! Svi nam danas hoce ugraditi ljubav, toleranciju, uzajamno postivanje, a zgadjeno gledaju i diskriminiraju ljude koje nemaju nikakve povezanosti sa nekim stvarima, cak stavise, nisu tad ni rodjeni... Tema je postala samo politika naseg odrastanja, komplicirana politika, gdje svako svakog osudjuje zbog imena ili grupacija. Nema smisla, ponavljam.
Ne znam da mi se ikada desilo da me je taj neki isti Marko ili Davor zgadjeno pogledao ili uputio neku degutantnu stvar, dok sam sa druge strane bila osudjivana od nekog Amira ili Tarika. Zanimljivo, krajnje.
Odrasla sam u mjestu i okruzenju gdje je sve dozvoljeno osim u drzavu i ''komsiju'' dirati. Vjerovatno od tud dolazi sav moj silni patriotizam i zelja za jedinstvom. Na koncu, u samoj Abrahamovoj hijerarhiji genijalac navodi neke potrebe koje cine covjeka od samog postanka. Potreba za pripadanjem je jedna od njih... Oduvijek smo ovdje pripadali, zauvijek cemo i pripadati. Svijetu, ipak, treba vise Bosne.
:L.H.:Left:2638