Olaksaj dusu!


U iskonu bijasmo ujedinjeni...
Zelja i ceznja da se vratimo jedinstvu-

zove se ljubav!

18.07.2014.

'' Samo mi, molim te, nemoj reci da ima bolje sutra! Toliko ga cekam da sam i u svjetlost prestao gledati. ''

Nas neuspjeh ili nesposobnost da izaberemo prave u zadnjih dvadesetak i kusur godina prelaska iz realsocijalizma i jednostranackog rezima u kapitalizam i visestranacku, nazovi, demokratiju, najcesce se opravdava pukim mudrostima kojima se komentarise katastrofalna politika vlasti, koja je i zemlju pljackala, deindustrijalizirala i dovodila do koljena. Cuj mene u perfektu,cine to oni i ovog trena. Vrece trpaju novcem, dzepove davno napunili. Bilo je, i sad je: '' Pa, vi ste birali '', ili ti ga: '' Narod barem ima vlast, sta bismo bez nje? ''
Ma uredu to sve, neka bude, no nije li cudno? Godinama se zalimo na iste, a k'o eto godinama ih i biramo. Je l' to do mentaliteta ili sve smrducka na korupciju i mito? Pa i ne imali odljev mozgova ovdje, i ja bih mozda...
Najneposrednija demokratija se i desava na razini individualca, pojedinca, kako ti volja. Jesmo li to eksperti u biranju pogresnih lidera, a jos veci genijalci u podizanju do zvijezda onih koje zakonom treba kazniti?
Slusamo mi na svakom koraku, zale se ljudi... Te plata kasni, te penzije nema, te posla nigdje... A onaj biser, ''foteljas'', pet savjetnika ima, i svaki od njih dvije-tri hiljadice sebi u dzep. Covjece, jesi ti zavrsav'o skolu ili si i tu diplomu kupio, pa ti savjetnici trebaju? Hajd' jedan savjetnik, pa eto i dva, cisto da se ne ide na samoincijativu, ali pet... Pretjera ga ti.
Na koncu, gdje su pare? Biljezili smo mi znatne ekonomske poraste, ne znam kako da se izrazim, ali gdje je to sve nestalo? Vjetar otpoh'o. I to bi kazali, sve samo oni ne, ne daj Boze.
I pogode nas poplave, pola Bosne pod vodom, narod trci, pomoc sa svih strana pristize. A jasno u izvjestaju o platama stoji da: '' 0,5 odsto plate ide u slucaju vremenskih nepogoda. '' 0,5 posto SVAKOG radnika. Radio li ti ga on u prosvjeti ili policiji, zdravstvu ili bio vrhovni sudija. 0,5 posto ti ga je dati, da prevedem na laksi jezik, 3KM mjesecno. Gdje je taj fond, upitam se?! Ma vjetar otpuh'o, zeno, sto se glupiras?!
Nije li krajnje vrijeme da na vlast postavimo mlade i optimisticne ljude, koji su voljni uloziti u ovu zemlju a cije diplome o zavrsenim studijima samo kupe prasinu?
Odosmo mi u propast sve dok budemo mijesali babe i zabe, sve dok se po politici budu vukli oni koji ne zasluzuju isto. Ljudi na pamet znaju Ustav, a eno ih, sve rade, samo svoju struku ne.
Hajde vise da podignemo ovu svijest, moramo li bas zauvijek ostati ''oni zatupljeni''? Pa je l' narod onoliki poginuo da bismo tek tako digli ruke od ove zemlje?
:L.H:Left:2638